Vorige week sprak ik af met een klant voor een coaching sessie. Hij probeert een groot aantal ballen tegelijk in de lucht te houden. Tijdens ons eerste gesprek gaf hij direct al aan waar hij aan wil werken: effectiever en efficienter worden. Zodat hij meer aankan en minder stress ervaart.
De werkelijkheid is dat de uitkomst van coaching voor de meeste mensen er anders uitziet dan vooraf verwacht. In deze context is een uitspraak van Albert Einstein van toepassing. Vrij vertaald zei hij: je vindt de oplossing voor een probleem niet op het niveau waarop je het probleem waarneemt. Oftewel, wie iets op het niveau van gedrag (effectiviteit, efficiëntie) probeert op te lossen, vindt de oplossing op een ander niveau met meer betekenis en impact.
Het was de 2e coaching sessie. En halverwege ons gesprek vergeleek ik zijn gedrag met een auto die 90 kilometer per uur rijdt in de 2e versnelling. Verbaasd keek hij me aan. “Maar hoezo dan?” vroeg hij.
“De hele auto trilt en maakt lawaai. Je hebt het zelf het gevoel ongelooflijk hard te gaan. Maar in werkelijkheid benut je nog niet de helft van je potentieel.” zei ik.
Ik vroeg ‘m of meer gas geven hem zou geven waar hij naar op zoek was.
“Misschien dat ik op deze manier net 100 km/uur aan kan tikken.” zei hij grinnikend. “Maar ik geloof dat ik je boodschap wel begrijp. Het gaat niet om meer gas geven, maar om een andere versnelling vinden”.
Ja. Soms moet je eerst het gas los durven laten om harder te gaan.